Hieronder vind u tips voor het goed onderhouden van uw podotherapeutische zolen. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met me op.
- Controleer voordat u zolen in de schoenen legt of er geen voetbed of andere voorwerpen (zoals steentjes/spijkertjes/zand e.d.) in de schoenen zit. Deze moeten er eerst uitgehaald worden.
- Controleer of de zool vlak en passend in de schoen gaat. Schoenen met een uitneembaar voetbed hebben de voorkeur.
Als de zool eventueel te lang of te breed is vraag dan aan je podotherapeut of dit eventueel bijgesteld kan worden. Ga nooit zelf aan de zool knippen, maar laat dit aan de podotherapeut over. - Schuiven de zolen enigszins in de schoen dan kan deze vast geplakt worden met dubbelzijdig plakkende klitteband (verkrijgbaar bij uw podotherapeut of fourniturenhandel).
- Lucht het zooltje regelmatig door ze uit de schoen te halen ’s avonds. Dit is zeker van belang bij mensen met erg transpirerende voeten. Het opgenomen vocht in de zool kan anders niet verdampen wat een veel kortere levenduur van de zolen betekend.
Heeft u een leren zolen dan kan het leer af en toe ingevet worden met kleurloos vet. Tip: doe dit ’s avonds, zodat het ’s nachts kan intrekken. Een dun laagje vet is voldoende. - Kunststof zolen mag je regelmatig afnemen met een vochtig doekje (nooit in water of sop leggen!)
- Bij slijtage van de bovenlaag zo spoedig mogelijk laten repareren. Verkleuring van het afdekleer is een normaal verschijnsel en wordt o.a. veroorzaakt door warmte en vocht. Wilt u met blote voeten in de schoenen dan is het misschien een idee om een kousevoetje omgekeerd om de zolen te doen, dus met de elastiek aan de onderzijde van de zool.
- Indien u nieuwe schoenen koopt pas die dan altijd met de zolen erbij. Bij voorkeur ’s middags want dan is je voet altijd dikker en weet je zeker dat de schoenen ruim genoeg zijn. Laat altijd beide voeten opmeten (zowel lengte als breedte) en houdt de maat aan van de grootste voet. Veel mensen lopen op te kleine schoenen, omdat zij vasthouden aan de maat die zij altijd hadden maar de maat verandert door bijvoorbeeld het ouder worden, inzakken van de voet en gewichtsveranderingen.
- Goede schoenen bevatten soepele/buigbare neuzen en een stevig contrefort (dat is de stevigheid rondom de hak)
In het begin kan het even wennen zijn. Er kan mogelijk enige spierpijn optreden of de voet kan op sommige plaatsen wat gevoelig zijn. Het dragen van de zolen kan je dan beter in het begin even opbouwen, bijvoorbeeld eerst een dag 2 uur dragen en dan langzaam opbouwen. - Er mag geen pijn optreden en deze gewenningsverschijselen moeten binnen 14 dagen over zijn. Neem anders even contact op.
- Na 6 weken vindt de eerste controle plaats waarbij gekeken wordt naar de werking van de zolen.
- Voor een zo snel en optimaal mogelijk effect is het belangrijk zeker de eerste paar weken de zolen zoveel mogelijk te dragen.
- Na dit eerste consult mag u altijd bellen wanneer de klachten eventueel aan zouden houden, er nieuwe klachten zijn, de zolen hersteld moeten worden of wanneer je een extra paar zolen wilt. U hoeft dan niet weer opnieuw een verwijsbriefje van de huisarts te vragen.
- Een jaarlijkse controle van de zolen is aan te bevelen.