Wanneer het niet noodzakelijk blijkt te zijn om een hulpmiddel te vervaardigen, kan het probleem vaak worden opgelost met een vakkundig advies. Dit kan bijvoorbeeld een schoen- of voetverzorgingsadvies zijn.

Schoenadvies

Koop uw schoenen bij voorkeur in de namiddag, uw voeten kunnen in de loop van de dag dikker worden. 

De allerbeste schoen is een veterschoen met de sluiting op de wreef, zo kunnen klauwtenen, hamertenen voorkomen, of verminderd worden.

De schoen loopt niet uit (groeit niet), het bovenleer past zich wel aan de voet aan.

Pas altijd beide schoenen in de winkel. Het is normaal dat de ene voet langer kan zijn dan de andere.

Koop uw schoenen altijd op de langste voet.

Het model van de schoen moet overeenkomen met de vorm van de voet.

De tenen moeten in de schoenen recht naast elkaar kunnen liggen en mogen niet uit hun stand gedrukt worden.

De schoen moet de juiste breedte hebben, dat wil zeggen de hiel moet goed in het contrefort “vast” zitten en de voorvoet mag niet knel zitten.

Zorg ervoor dat uw schoenen altijd langer zijn dan uw belaste voet. Er moet ongeveer 1,5 cm ruimte vrij zijn die welke nodig is voor een goede afwikkeling van de voet.
Voor dagelijks gebruik is een hakhoogte van 3 cm. maximaal.

Een stevig contrefort dient voor goede stabiliteit van het hielbeen. Dat betekend dat achter de schoen achter bij hak hard moet zijn, je mag dit niet in kunnen drukken.
De loopzool mag van diverse materialen gemaakt zijn, zolang de schoen maar bij de voorvoet buigzaam blijft.

Wanneer u bijvoorbeeld zolen krijgt, ga dan met de (nieuwe) zolen schoenen passen. Wanneer de zolen in de schoenen passen weet u zeker dat de lengte en breedte goed zijn. De schoenwinkelier kan u daarbij helpen.

Voetverzorging en hygiëne

Was dagelijks uw voeten en gebruik bij voorkeur geen zeep of anders nooit een te agressieve zeep, deze doodt de natuurlijke beschermlaag van de huid, waardoor bacterieen en schimmels kunnen ontstaan.

Droog de voeten na het douchen voorzichtig af met een zachte handdoek, in het bijzonder tussen en onder de tenen. 

Draag badslippers in natte ruimtes zoals het zwembad of douches. Dit biedt bescherming tegen infecties, zwemmerseczeem en scherpe voorwerpen.

Voorkom een droge huid door deze in te smeren met vochtinbrengende crème. (bijvoorbeeld babyolie, vaseline, nivea, uierzalf). Let op! Smeer nooit crème of zalf tussen uw tenen, de huid kan hierdoor verweken.

Houdt uw teennagels schoon en knip deze regelmatig. Teennagels dienen recht afgeknipt te worden om ingroeien van de nagels te voorkomen. Knip de nagels ook niet te kort hierdoor kunnen ook ingroeiende teennagels ontstaan.

Ook uw schoenen dienen niet te klein te zijn omdat hierdoor het nagelbed beschadigd kan raken.

Knip, peuter of snij zelf niet aan eelt of likdoorns. Gebruik ook geen likdoornpleisters die bij drogist of apotheek verkocht worden. Deze kunnen de huid verweken of beschadigen door de werking van eventuele chemische middelen.

Vermijd te strakke sokken en panty’s met naden, of draag de naden binnenste buiten. Naden kunnen de huid beschadigen en de bloedcirculatie belemmeren.

Draag iedere dag schone bij voorkeur katoenen sokken. Na het sporten is het ook verstandig een paar schone sokken aan te doen.

Neem nooit langer dan 5 minuten een voetenbad, anders wordt de huid te week en hierdoor extra kwetsbaar voor wondjes en infecties. Gebruik bij een voetenbad geen soda of biotex, maar gewoon keukenzout. Spoel de voeten altijd na met schoon water. Bij wondjes geen voetenbad nemen, dit belemmert de genezing!

Tenslotte kunnen voetklachten ontstaan als gevolg van voet- en standsafwijkingen waarbij nader onderzoek zinvol is.

 

Chat openen
Hallo 👋

Hoe kan ik helpen?