Wanneer u voor de eerste keer komt voor een onderzoek is het voor mij belangrijk dat ik een goed beeld krijg van uw klachten. Daarom ga ik een uitgebreid onderzoek doen. Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Anamnese
  • Inspectie
  • Palpatie
  • Functieonderzoek
  • Ganganalyse
  • Afdrukken
  • Schoeninspectie

Ik zal deze onderdelen nader toelichten.

Anamnese

Tijdens de anamnese noteer ik de persoonlijke gegevens, daarna wordt de pijnklacht besproken. Onder andere de locatie van de klacht, hoe de klacht is ontstaan, het verloop en de achtergrond van de klachten. Als ik een duidelijk beeld heb ga ik de voeten verder bekijken.

Inspectie

De inspectie vindt eerst staand en daarna zittend plaats op de onderzoeksbank. Eerst bekijk ik op de podoscoop (de voetspiegel) het voettype, de stand van de voeten, enkels, knieën, benen en de houding. Op de podoscoop kan de druk aan de onderkant van de voeten bekeken worden. In de behandelstoel bekijk ik de voeten aan de onderkant, en kijk ik ook naar de huid en nagels.

Palpatie

Het volgende onderdeel is de palpatie. Ik ga de exacte plek van de pijn bepalen of eventueel de pijn opwekken. Ook worden de botstructuren nagekeken om een diagnose te kunnen stellen.

Functieonderzoek

Op de behandelstoel voert u zelf bewegingen uit met de voeten. Ik bekijk hoe deze bewegingen verlopen en of er eventueel pijn optreedt. Daarna doe ik zelf enkele bewegingen met de voeten.

Ganganalyse

Tijdens de ganganalyse kijk ik naar hoe u loopt, hoe de afwikkeling van de voeten plaatsvindt. Ook kijk ik naar de houding tijdens het lopen.

Afdrukken

Er worden twee soorten afdrukken gemaakt. Eén afdruk als u staat en één als u loopt. Aan de hand van de afdrukken kunnen er podotherapeutische zolen gemaakt worden.

Schoeninspectie

Tijdens de schoeninspectie bekijk ik het afslijten van de schoenzolen en de schoenen worden onder andere beoordeeld op functionaliteit. Ik kijk of de schoenen de goede lengte en breedtemaat hebben.

Als het onderzoek is afgerond heb ik een goed beeld van uw klacht en stel ik een diagnose en leg deze aan u uit. Daarna kan er een behandelplan opgesteld worden. Voorbeelden van therapieën zijn beschreven onder Behandelingen.