Op deze pagina vindt u een overzicht van voetentips die ik in de loop der tijd geschreven heb.

Teennagels goed knippen

Om het ingroeien van teennagels te voorkomen is het op de juiste manier knippen van nagels heel belangrijk. Hoe nagels te knippen:

 • Knip de nagels niet te kort, de juiste lengte is dat de buitenste rand van de nagel evenwijdig loopt met de bovenkant van de teen.
 • Knip de nagels van de tenen niet rond maar recht af. Ronde nagels vergroten de kans op ingroeien.
 • Knip ook nooit een hoek weg uit de nagel ook al doet het pijn! Kans op ingroeien wordt wederom vergroot.

Ingegroeide nagels

Een ingegroeide nagel is te herkennen aan een rode plek rond de nagel waar vocht uit kan komen. Voor een onmiddellijke verlichting:

 • Week de voet driemaal daags in soda en trek daarbij de nagelwal licht opzij.
  Draag zoveel mogelijk ruime of open schoenen om druk van buitenaf vermijden.
 • Knip nooit een hoek af rond het pijnlijke gedeelte van de nagel. Ondanks de verlichting is de kans erg groot dat het terug komt.

Hoe eerder je het herkent hoe beter de klacht behandeld kan worden.

Schimmelnagels

Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, zijn verdikte witgele brokkelige nagels. Een schimmelnagel ontstaat door een schimmelinfectie en is te herkennen aan een nagel die wit of geel verkleurd. Later kan de nagel dikker en brokkelig worden, bruin verkleuren en zelfs loslaten. Er zijn medicijnen om de schimmelinfectie te behandelen.

Een podotherapeut of pedicure kan de schimmelnagel verzorgen om er weer een gezonde nagel van te maken.

Schimmelnagels voorkomen

U kunt er zelf veel aan doen om schimmelnagels te voorkomen:

 • Droog uw voeten altijd zorgvuldig af.
 • Draag bij warm weer dunne sokken of kousen van katoen en luchtig schoeisel om transpiratie te voorkomen. Een broeierig klimaat rondom uw voeten is bevorderlijk voor schimmelgroei.
 • Gebruik niet te veel zeep, en spoel zeepresten goed af.
 • Draag slippers in het zwembad de sporthal en de sauna. Loop daar nooit op blote voeten!

Ingegroeide teennagels

Wanneer de teen rood ziet, pijn doet aan de nagel en er pus uitkomt is de nagel ontstoken. Sokken en schoenen kan men nauwelijks meer aan de voet verdragen. Het komt het meeste voor bij jongens in de puberteit en bij mannen en is zeer pijnlijk!

Oorzaken voor ingegroeide nagels zijn:

 • Verkeerd knippen van de nagel.
 • Het regelmatig stoten en te krap schoeisel.
 • De nagel te kort knippen en de hoeken te erg afronden.

De kans op ingroeien wordt vergroot bij:

 • Bolle nagels, deze kunnen makkelijker geïrriteerd raken door druk van buitenaf.
 • Sokken en elastieke kousen kunnen dit probleem verergeren.
 • Tenen die extreem dicht bij elkaar staan. Door de grote druk kan de nagel een andere vorm aannemen.

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn, ook wel “eksteroog” genoemd, ontstaat door extreem veel druk op één bepaalde plek. Een likdoorn is eelt dat naar binnen groeit. Likdoorns komen vooral voor op de tenen. Vooral bij de vijfde teen, vanwege verhoogde druk van de schoen. Verder kunnen likdoorns ook onder de bal van de voet voorkomen.

Dus in het algemeen zullen likdoorns vooral voorkomen op plaatsen waar de druk erg hoog is.

Eelt

Eelt hoeft niet altijd verkeerd te zijn. Het is een natuurlijk beschermlaagje voor de huid.Eelt ontstaat op plaatsen onder de voet waar druk en wrijving erg groot zijn, bijvoorbeeld door verkeerd schoeisel. Het grote verschil tussen eelt en een likdoorn is dat eelt uit een plat oppervlak bestaat en geen kern heeft terwijl een likdoorn dat wel heeft.

Ernstige eeltplekken kunnen alleen worden verholpen door de oorzaak weg te nemen.

Wratten

Wratten hebben een soort bobbelige structuur, met daarin zwarte puntjes. De badkamer en gemeenschappelijke douches zijn een favoriete schuilplaats voor wrattendragende virussen. Het kan soms lang duren maar wratten verdwijnen op den duur vanzelf, meestal na 3 jaar. Er zijn behandelmethoden zoals het aanstippen van de wrat met stikstof door de huisarts.

De behandeling van een podotherapeut bestaat uit het verminderen van druk op de plaats waar de wrat zit zodat de wrat de kans krijgt te genezen.

Hoe herken ik een wrat?

Neem de wrat tussen duim en wijsvinger en knijp erin. Doet dit pijn dan heb je te maken met een wrat. Doet het pijn als je op de plek drukt dan heb je niet met een wrat te maken maar met een likdoorn. Wratten bevinden zich meestal onder de hielen, voorvoeten of tenen. Dus op plaatsen waar de druk onder de voeten erg hoog is.

Blaren

Een blaar is een met vocht gevulde holte in de huid. Blaren ontstaan wanneer één van de diepere lagen van de huid beschadigd raakt, zodat er zich vocht onder kan ophopen. De meest bekende oorzaak is een combinatie van druk en wrijving die optreedt in niet perfect passende schoenen tijdens een lange wandeling of tijdens hardlopen.

Een gesloten blaar verdwijnt vanzelf. Indien een blaar echter door zijn grootte of ligging erg veel last veroorzaakt kan het nodig zijn een blaar te openen met een steriele naald. Daarna moet de blaar steriel worden verbonden.

Spataderen

Spataderen zijn kronkelige, gezwollen aderen vlak onder de huid, meestal in de benen. Het komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen. Mensen met spataderen hebben een moe, zwaar gevoel in de benen welke minder worden als men in beweging is.

Risicogroepen voor het krijgen van spataderen:

 • Vrouwen tijdens de zwangerschap
 • Mensen met een staand beroep
 • Mensen met overgewicht
 • Bij gebrek aan lichaamsbeweging
 • Oudere mensen

Kindervoeten

Kinderen kunnen veel pijn verdragen. Ze klagen daarom zelden over te kleine schoenen.

Wat kunt u zelf doen om uw kind steeds goed passende schoenen te laten dragen?

 • Controleer regelmatig de voeten op rode plekken en irritaties.
 • Controleer regelmatig of de langste teen niet tegen de neus van de schoen drukt.
 • Zet de voet op een stuk karton, teken de voetlengte af, knip dit uit en kijk of het stuk karton nog goed in de schoen past.

Zwemmerseczeem

Mensen die regelmatig in het zwembad of kleedruimte komen, lopen de kans om zwemmerseczeem te krijgen.
Eigenlijk kan iedereen het oplopen alleen mensen die regelmatig zwemmen hebben er meer kans op. Het is een schimmelinfectie. Er ontstaat een rood plekje waarna de huid gaat jeuken en schilferen. Zwemmerseczeem kan voorkomen worden door de voeten vooral tussen de tenen goed af te drogen!

Blijven de klachten aanhouden neem dan contact op met de huisarts.

De blauwe teennagel (“runners toe”)

Komt veelvuldig voor bij sporters.
Bijvoorbeeld bij voetballers en hardlopers

Oorzaken:

 • Een te grote of te kleine schoen. De teennagel kan losscheuren van het nagelbed waardoor er onder de nagel een blauwe verkleuring ontstaat.
 • Een te lange nagel ( bijvoorbeeld bij balletdansers die dansen op spitzen)

Tip:
Door met een verhitte steriele naald 2 gaatjes te prikken in de nagel kan het opgehoopte bloed wegstromen. Hierdoor wordt de pijnlijke druk minder.

Een knobbel bij de grote teen?

Is een vormafwijking van de voet waarbij de grote teen naar binnen groeit.

Enkele oorzaken:

 • Het dragen van schoenen met spitse neuzen en te hoge hakken
 • Doorgezakte voeten
 • Het kan aangeboren zijn, het komt dan veelvuldig in de familie voor

Tip:
Indien de oorzaak bekend is kan erger worden voorkomen!

Wat is een hielspoor?

Het is een uitsteeksel van een bot onder de hak.Door overbelasting, overgewicht of een verkeerde stand van de voeten kan bij staan en lopen pijn ontstaan van een hielspoor. Iedereen kan een hielspoor hebben, alleen niet iedereen hoeft er last van te krijgen. Loop met deze klacht niet te lang door, de pijn wordt vaak alleen maar erger! Door ontlasting van de pijnlijke plek zal de pijn al snel verminderen.

Blaren bij sporters

Wrijving kan ervoor zorgen dat de opperhuid gedeeltelijk los laat van de onderhuid. Een met vocht gevulde blaar is het gevolg. Indien wrijving optreedt in een gebied waar veel bloedvaatjes zitten ontstaat een bloedblaar. Ze ontstaan bij sporten waarbij je plotseling snel moet remmen en keren en bij slecht passend schoeisel. Een met vocht gevulde blaar moet met een steriele naald worden doorgeprikt, daarna worden afgedekt en er moet gezorgd worden dat er geen druk op de blaar komt.

Artrose

Artrose is een proces waarbij het kraakbeen ruwer wordt, gewrichten gaan kraken en de bewegingen minder soepel gaan. Het is een verouderingsproces wat vaak met pijn gepaard gaat.

Adviezen voor mensen met artrose:

 • Vermijd tocht, vocht en koude
 • Sta niet te lang stil
 • Vermijd overbelasting en zorg voor schokabsorberende zolen
 • Doe regelmatig oefeningen om de gewrichten soepel te houden

Slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking kan op elke plaats in ons lichaam ontstaan, waar de huid op een botstuk kan drukken. Voorbeelden: achterzijde elleboog, achterzijde hielen en voorzijde knie. Een slijmbeurs ontstaat door te hoge druk of wrijving. Wordt de druk of wrijving te hoog dan zal de slijmbeursontsteking pijnlijk, gezwollen en rood worden. Door middel van het onderzoeken van de schoenen en te zorgen dat er op de slijmbeursontsteking geen druk komt kan het sneller genezen.

Teenverstuiking

Bij een verstuiking worden het botvlies en banden, hoe klein ook, rond de teenkootjes uitgerekt en kan zeer pijnlijk zijn.
Een sport waarbij dit vaak voorkomt is ballet. Er treedt zwelling en soms blauwverkleuring op. De oorzaak ligt vaak in het stoten van de teen of het geforceerd (over)strekken van de tenen.

Als therapie hiervoor:
Koelen met ijs (nooit direct op de huid in verband met bevriezingsgevaar) en relatieve rust geven snel verbetering. Soms kan ook een taping uitkomst brengen.

De ontwikkeling van de kindervoet

Wanneer een kind geboren is hebben de benen en voetjes een O vorm. De voetjes staan naar buiten gedraaid. Wanneer een kind gaat staan en lopen moeten de spieren sterker worden (de spieren zijn nog erg slap). Bij de leeftijd van 2 tot 3 jaar staan de beentjes en voetjes in een X stand (naar binnen). Dit is een normaal verschijnsel. Vaak maken ouders zich hierover nog wel eens zorgen maar dit is echt onnodig. Het hoort bij de ontwikkeling!
Als een kind 6 à 7 jaar is horen de voeten en benen echter recht te staan.

De kindervoet

Vanaf 6 à 7 jaar behoren de benen en voeten recht te staan. Wanneer een kind regelmatig struikelt of omzwikt met de voeten zijn dit vaak tekenen dat de voeten doorgezakt zijn. In dit geval is correctie aan te bevelen gezien de voeten van kinderen nog goed te corrigeren zijn.

Hier volgen twee oefeningen om de been- en voetspieren sterker te maken:

 • Ga op 1 been staan en houd dit zo lang mogelijk vol (rechts en links afwisselen).
 • Hinkelen (rechts en links afwisselen).

Voeten en suikerziekte

Door suikerziekte kan het gevoel in de voeten afnemen. Daardoor kan het zijn dat aandoeningen aan de voeten niet meer gevoeld worden Vandaar de volgende tips:

 • Inspecteer elke dag de voeten op roodheid, blaren, kloven, wondjes, likdoorns en eelt.
 • Haal zelf nooit likdoorns weg.
 • Inspecteer iedere dag met uw handen de binnenkant van uw schoenen of er geen oneffenheden of andere dingen in zitten.
 • Voel voor het in bad gaan met uw hand de temperatuur van het water om verbranden te voorkomen.
 • Loop niet op blote voeten om wondjes te voorkomen.
 • Neem geen lange voetenbaden ze verhogen de kans op infecties.
 • Vertrouwt u iets niet aan uw voeten, loop er dan niet langer mee rond en zoek hulp. Beter voorkomen dan genezen!

Blootvoets lopen

Babyvoeten zijn heel buigzaam en vervormbaar en hebben daarom veel bewegingsvrijheid nodig. Schoenen en sokken kunnen voor de ontwikkeling van de voet nadelig zijn. Laat uw baby zoveel mogelijk blootvoets lopen zodat de tenen en voeten zich goed ontwikkelen. Laat uw baby op oneffen grond lopen zoals tapijt, zand of gras. Daarvan krijgt uw kind sterke spieren.

Ingegroeide nagels

Een ingegroeide nagel is te herkennen aan een rode plek rond de nagel waar vocht uit kan komen. Voor een onmiddellijke verlichting:

 • Week de voet driemaal daags in soda en trek daarbij de nagelwal licht opzij.
 • Draag zoveel mogelijk ruime of open schoenen om druk van buitenaf vermijden.
 • Knip nooit een hoek af rond het pijnlijke gedeelte van de nagel. Ondanks de verlichting is de kans erg groot dat het terug komt.

Hoe eerder je het herkent hoe beter de klacht behandeld kan worden.

Jicht

Jicht is een aandoening welke wordt gekenmerkt door een verhoogd urinezuurgehalte van het bloed. Jicht wordt vaak het eerst ontdekt door een ontsteking aan een gewricht. Hierbij kan koorts optreden.

Factoren waaraan u jicht kunt herkennen zijn:

 • Het gewricht wordt rood en zwelt op
 • Het gewricht wordt warm
 • Het gewricht is binnen erg korte tijd zeer pijnlijk

Vaak is het de grote teen waar dit alles zich openbaart. Het slapen wordt vaak bemoeilijkt omdat een laken op het aangedane gewricht zelfs als zeer pijnlijk worden ervaren.

Gevolgen van jicht

Verhoogd urinezuurgehalte in het bloed kan, als geen behandeling volgt, nierstenen of afzetting van urinezuur in de nieren veroorzaken met uiteindelijk nierfalen tot gevolg. Ongeveer 90 % van de patiënten zijn mannen boven de 40 jaar, vrouwen krijgen de aandoening vaak na de menopauze.
Van belang is om veel te drinken meer dan 2 liter per dag om de uitscheiding van urinezuur door de nieren te bevorderen en om de vorming van nierstenen tegen te gaan.

Oorzaken van jicht

Oorzaken van jicht zijn:

 • Erfelijkheid speelt een rol, bij een kwart komt jicht voor in de familie.
 • Door slecht functionerende nieren kan zich urinezuur ophopen en jicht ontstaan.
 • Vetzucht, het veel drinken van alcohol en een verhoogde bloeddruk zijn risicofactoren.
 • Bepaalde antibiotica en diuretica verhogen het urinezuurgehalte en daarmee het risico op jicht.

Hoe is jicht te voorkomen:

 • Jicht is niet te voorkomen, maar na de eerste aanval kan het risico worden verminderd.
 • Gewichtscontrole
 • Vermijd overmatig alcoholgebruik

Ga naar de huisarts bij verschijnselen van jicht.

Osteoporose

Wordt in de volksmond ook wel botontkalking genoemd. Osteoporose wordt veroorzaakt door een negatieve balans tussen botaanmaak en -afbraak

Van invloed hierop zijn:

 • Aanleg
 • Voeding met name te weinig kalk
 • Vitamine D
 • Zonlicht
 • Lichaamsbeweging

Voetzoolpeesontsteking

Bij voetzoolpeesontsteking is de pees die vanaf de hak naar de tenen loopt ontstoken. Bij een ontsteking geeft dit een brandende, stekende pijn onder de voetholte welke verergert tijdens (hard)lopen.

Het komt vaak voor bij:

 • Mensen die doorgezakte voeten hebben
 • Mensen met een hoge wreef
 • Overmatige belasting op het hielbeen

Er komt tijdens het lopen te veel rek op de pees onder de voet waardoor pijn ontstaat. Het is een hardnekkige klacht die vrijwel nooit vanzelf over gaat als er niets aan wordt gedaan.